Hoe vaak moet je je haar knippen?

Published: 24/12/2021

hoe vaak moet je je haar knippen-01

Hoe vaak moet je je haar knippen?
Iedereen gaat regelmatig naar de kapper. De één gaat vaker dan de ander.
Maar waarom moet je regelmatig je haar knippen? En hoe vaak moet je eigenlijk je haar knippen? Ik leg je haarfijn uit waarom en hoe vaak.
Dit is natuurlijk bij iedereen anders, maar waar moeten we nou aan denken?
Dit is een veel voorkomende vraag, en het ligt aan een aantal factoren.

Ik noem wat voorbeelden.

 • Haren groeien gemiddeld 1 cm per maand, bij de één groeit dit sneller als bij de ander. Maar gemiddeld genomen dus 1 cm per maand.
 • Wil je je kapsel/model zo houden als het nu is?

  Dan is elke 4-6 weken een goed streven om mee te rekenen. Bij deze weken is het ongeveer 1-1,5 cm gegroeid. Dus wanneer je elke 4-6 weken het haar laat knippen blijft het model er goed in en zit het (met goed product gebruik etc.) goed.

 • Wanneer het haar wat langzamer groeit.

  En het niet heel erg is wanneer het model er wat uit gaat;
  Dan is elke 8 weken het haar laten knippen een goed streven. Op dit termijn zijn de haren gemiddeld 2 cm gegroeid. Het model is wat moeilijker te vinden, het zal wat zwaarder worden. Maar wanneer de haren niet zo snel groeien is dit een goed termijn.

 • Het effect van regelmatig je haar knippen.

  Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder gaat splijten. Als je denkt dat je door vaak je haar te laten knippen je haar sneller groeit, moeten we je teleurstellen. Het knippen van de puntjes heeft namelijk geen invloed op de haargroeisnelheid. Het haar groeit immers vanuit de wortel, dit is het enige levende gedeelte van je haar.

 • Hoe vaak moet je je haar knippen?

  Een algemeen antwoord op de vraag hoe vaak je ongeveer je haar moet knippen bestaat niet. Dit komt omdat iedereen een ander haartype heeft en een ander kapsel. Ik ga je uitleggen hoe vaak je bij welke haartypes, het haar het beste kunt laten knippen.

 • Lang haar.

  Als je lang haar hebt en je wilt dit graag ook lang houden, dan wordt er aangeraden om eens in de 3 maanden naar de kapper te gaan. Je haar groeit ongeveer 1 centimeter per maand, zo bespaar je 2 centimeter. Het is wel belangrijk dat je aan je kapster duidelijk maakt dat je maar 1 centimeter er af wilt en dat je je haar wilt laten groeien.

 • Krullen.

  Er bestaan erg veel verschillende soorten krullen. Heb je bijvoorbeeld grove krullen? Dan kun je om de 12 weken je haar laten knippen, puur om gespleten puntjes te voorkomen. Heb je bijvoorbeeld medium tot fijne krullen dan wordt er aangeraden om tussen 8 tot 12 weken om je haar te knippen. Dit omdat te veel lengte in het haar, de krul op een gegeven moment uitrekt. En slap laat hangen.

 • Onbewerkt haar.

  Is je haar goed verzorgd, stevig en onbewerkt (nooit geverfd of waar geen stylingtools aan te pas komen). Dan kun je het beste om de 12 weken naar de kapper om je puntjes te laten knippen. In de tussentijd kun je je haardos goed verzorgen met shampoos, haarmaskers en conditioner.

 • Laagjes.

  Heb je een kapsel met laagjes dan kun je het beste om de 8 weken je haar knippen. Heb je verschillende of korte laagjes? Dan kun je het beste om de 6 weken het bij laten knippen.

 • Slagen of steil haar.

  In het algemeen wordt een haardos met steil haar of slagen vaak bewerkt met stylingtools. Dit zorgt ervoor dat het haar uitdroogt en beschadigt, en dit leidt tot gespleten haarpunten die snel afbreken. Daarom kun je je puntjes het beste om de 8 weken laten knippen. Heb je hele fijne lokken? Dan kun je het best 6 weken aanhouden, omdat fijn haar sneller uit model raakt. Maar al heb je slagen of steil haar en je verzorgd het goed en je verhit het niet vaak met stylingtools, dan kan je 12 weken aanhouden.

 • Geverfd haar.

  Heb je je haar geblondeerd? Dan zal je 6 tot 8 weken aanhouden. Heeft je haar een andere geverfde haarkleur? Dan kun je gewoon de adviezen voor jouw haartype aanhouden. Je hoeft je haar trouwens niet altijd te laten knippen als je het laat verven.

 • Korte kapsels.

  Bij korte kapsels wordt het aangeraden om na 6 weken het weer bij te laten knippen. Heb je nou echt een héél kort kapsel, dan kun je het beste om 4 weken aan te houden. Heb je een pony? Dan weet je als geen ander dat je deze regelmatig bij moet laten werken.

Het is belangrijk om je haartype te weten.

Je weet nu dat het belangrijk is om te weten wat voor haartype je hebt om te kunnen bepalen hoe vaak je je haar moet knippen. Het is namelijk van belang om je haar goed te verzorgen en gespleten puntjes te voorkomen. Het is niet erg als je je niet altijd kunt houden aan het advies. Als het niet lukt probeer dan je haar wel extra goed te verzorgen met een masker en een serum. Er is dus niet één algemeen antwoord over hoe vaak je je haar moet laten knippen, het hangt echt af van je haartype en kapsel.